LOGO CAIB
Contingut
14 setembre 2020Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació

Reactivació econòmica: De la Concha reclama a Madrid prioritzar el nivell d’execució actual de les CCAA a l’hora de repartir els nous fons europeus NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: De la Concha reclama a Madrid prioritzar el nivell d’execució actual de les CCAA a l’hora de repartir els nous fons europeus

Les Illes Balears són la quarta comunitat autònoma que més fons europeus ha executat fins ara i la que menys en va rebre per al període 2014-2020

La consellera d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha, ha participat avui del Consell Consultiu en la Conferència Sectorial sobre la PAC (Política Agrària Comuna) entre el Ministeri d’Agricultura i les comunitats autònomes. En la reunió s’ha debatut el repartiment dels nous fons ‘Next Generation’ de la Unió Europea, que inclouen una línia denominada De la Granja a la Taula’ de 7.500 milions d’euros en total, dels quals a Espanya li corresponen 784 milions a repartir entre els territoris.

De la Concha ha reclamat al Ministeri que prioritzi el nivell d’execució actual de cada comunitat dels fons europeus del Programa de Desenvolupament Rural (PDR) 2014-2020 per al repartiment d’aquests nous fons addicionals. Un criteri avalat pel reglament europeu i que beneficiaria les Balears ja que, segons les dades del passat 30 de juny, és la quarta comunitat autònoma que més ha executat fins ara, amb un 63 per cent del total, mentre que la mitjana entre comunitats autònomes i l’Estat no arriba al 49 per cent. Només la superen en execució Cantàbria (81%), País Basc (68%) i La Rioja (67%).

La consellera balear ha recordat també que les Illes són el territori que menys fons europeus va rebre per al període 2014-2020 (61 milions d’euros), seguit precisament de La Rioja (70 M), Madrid (76 M), País Basc (87M) i Cantàbria (98M). Aquesta relació entre les comunitats que menys fons van rebre però que més n’han executat li ha valgut a De la Concha per argumentar a la reunió la seva demanda “coherent i de sentit comú a l’hora de gestionar els doblers públics”, per tal que es prirotizi el nivell d’execució de cada territori a l’hora de repartir els fons europeus, així com el romanent estatal que quedi per gastar: “No té sentit donar molts doblers perquè després no es puguin gastar i s’hagin de tornar a Europa”, ha dit, recordant que “fins al darrer euro serà en els propers anys imprescindible per al sector”.

Tot i el repartiment actual dels fons, De la Concha ha volgut destacar que les Balears s’han posicionat com una de les comunitats capdavanteres en execució “pel bon treball de gestió amb els fons i per les iniciatives des del sector que s’estan duent a terme al nostre territori”, remarcant que “en el darrer any hem donat un gran impuls des del Fogaiba a l’execució de les línies amb fons europeus, i hem aconseguit pujar el percentatge en més de 15 punts”.

Cal recordar que aquests nous fons europeus, inclosos dins els anomenats “de reconstrucció”, hauran de ser executats entre 2021 i 2022, amb possibilitat d’estendre’s fins a 2023. La proposta alemanya per executar aquesta nova partida és la de sumar-la als actuals fons FEADER (UE) amb els quals es financïa el PDR. Es tracta d’una proposta que va en línia amb la demandada per la conselleria, i que avui ha reclamat De la Concha al ministre a la reunió amb la resta d’homònims territorials.