LOGO CAIB
Contingut
30 abril 2020Conselleria de Medi Ambient i Territori

L’operatiu per a la temporada d’alt risc d’incendi forestal inicia la campanya més atípica per la COVID-19 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

L’operatiu per a la temporada d’alt risc d’incendi forestal inicia la campanya més atípica per la COVID-19

Enguany, la prohibició de fer foc s’amplia fins als 50 m de distància a massa forestal

El conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir, i el gerent de l’Institut Balear de Natura (IBANAT), Joan Ramon, han presentat, aquest dijous, l’operatiu per a la temporada d’alt risc d’incendi forestal, que s’inicia aquest divendres primer de maig fins al 15 d’octubre.

Segons ha explicat Mir, hi participaran 350 efectius especialitzats de l’IBANAT, agents de medi ambient i personal tècnic forestal de la Direcció General d’Espais Naturals i Biodiversitat, amb el suport dels mitjans aeris d’extinció que romanen a les bases de Son Bonet i Petra (Mallorca), es Mercadal (Menorca) i Aeroport i sa Coma (Eivissa).

Enguany, l’operatiu està marcat inevitablement per la necessitat de reforçar les mesures de seguretat del personal que participa en l’operatiu per mor de la COVID-19. El Servei de Prevenció i Planificació del Govern ha indicat a la Conselleria de Medi Ambient i Territori un seguit de mesures, entre les quals figuren la reducció al mínim possible de les rotacions en els torns de feina, de manera que els mateixos grups de persones facin sempre feina junts i es minimitzi, així, la possibilitat de contagis massius. A més, s’han adequat totes les bases per a garantir les distàncies mínimes de seguretat i s’han introduït canvis en la logística de transport per a garantir també aquestes distàncies mínimes durant els desplaçaments.

A banda de les mesures de seguretat relacionades amb el coronavirus, Ramon ha anunciat que l’IBANAT acaba de prorrogar el lloguer, per un termini de deu anys, de les parcel·les per a ús i emplaçament de la base operacional de brigada transportada amb helicòpter als terrenys situats al centre de vols d’ultralleugers Pep Mercader, al terme municipal de Petra. És la primera vegada que es tanca un lloguer per a un termini tan ample i això, segons ha dit, permetrà efectuar una sèrie d’inversions que milloraran les instal·lacions actuals.

Ampliació de les restriccions a l'us del foc

D’altra banda, el conseller ha recordat que a partir de divendres entren en vigor les prohibicions habituals en època d’alt risc d’incendi forestal, és a dir, la prohibició de fer foc en terreny forestal si bé, enguany, atesa la situació derivada de l’estat d’alarma, s’amplia la restricció fins als 50 m a distància de terreny forestal. Es manté l’obligatorietat de demanar autorització administrativa per a fer-ne a menys de 500 m de massa forestal.

Per a distàncies superiors als 500 m de massa forestal, no hi ha restriccions, si bé s’insisteix a prendre totes les mesures de precaució. En aquest sentit, ha subratllat que el fet que la normativa no prohibeixi fer foc a més de 500 m de terreny forestal no eximeix els autors de responsabilitat penal en cas que s’acabi provocant un incendi forestal.

En qualsevol cas, ha afegit, en episodis meteorològics adversos per fort vent, l’IBANAT manté la potestat d’activar el mecanisme automàtic de suspensió de cremes autoritzades en zona forestal, per tal de minimitzar les situacions de risc per l’ús de foc en els terrenys forestals.

Més enllà d’aquestes indicacions normatives, Mir ha demanat a la ciutadania «que eviti imprudències i extremin les precaucions per evitar l’inici i la propagació d’un incendi forestal». En aquest sentit, ha afegit que «s’ha de tenir especialment cura amb totes les possibles negligències derivades de les ignicions produïdes per llosques de cigarrets, l’ús de maquinària, les cremes de restes vegetals i l’ús de material pirotècnic, entre d’altres».

La conscienciació i responsabilitat ciutadana és vital, ja que al voltant del 90 % de les causes d’inici dels incendis tenen causa antròpica, sigui per negligències o accidents o per causes intencionades. «Aquesta cultura del risc ha de servir per sensibilitzar la població en la necessitat de fer tasques normativament obligatòries d’autoprotecció, creació d’àrees amb baixa càrrega de combustible, al voltant dels habitatges i urbanitzacions que siguin en zona forestal, ja que la responsabilitat de garantir la seva seguretat és dels propietaris dels habitatges propers als terrenys forestals», ha conclòs el conseller.

D’ençà que va començar l’any, les Illes Balears han registrat 18 sinistres (16 conats i 2 incendis) en els quals han cremat 24,48 ha. La xifra supera la de 2018, quan, al mateix moment de l’any, havien cremat 14,97 ha en 36 sinistres.

Pel que fa a les condicions meteorològiques, a excepció de l’episodi extrem ocasionat per la borrasca Gloria el mes de gener, l’hivern ha estat molt càlid i extremament sec (sobretot al febrer). Així i tot, la recuperació dels episodis de precipitació durant el final de l’hivern i principi de primavera ha permès que la situació s’hagi normalitzat, excepte pel que fa a temperatures.

En qualsevol cas, aquesta situació, tot i que de moment favorable, és circumstancial i dependrà en primer terme de com sigui la meteorologia durant les setmanes vinents, tenint en compte que ja es preveu una entrada molt càlida a finals de la primera setmana de maig, amb anomalies de temperatura per sobre dels +12ºC. Per tant, encara que el punt de partida de la campanya no és dolent, la predicció estacional per al que queda de primavera i principi de l’estiu és d’una probabilitat elevada que les temperatures estiguin per sobre de les normals aquests mesos i, quant a precipitacions, s’espera que aquestes siguin les habituals.

Mir ha subratllat, en aquest sentit, «la necessitat d’anar molt alerta davant el que els experts preveuen un dels estius més càlids de la història».

Per a qualsevol dubte, es pot telefonar al PIA (Punt d’Informació Ambiental), al 900 151 617, a l’agent de medi ambient que correspongui al municipi o al Servei de Gestió Forestal i Protecció del Sòl.