LOGO CAIB
18 d’octubre 2021 Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball

Reactivació econòmica: El Centre de la Mar del SOIB ofereix formació per a l'ocupació per a més de 200 alumnes NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

Reactivació econòmica: El Centre de la Mar del SOIB ofereix formació per a l'ocupació per a més de 200 alumnes

Les instal·lacions impartiran dues noves especialitats formatives com a Centre de Referència Nacional

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball Iago Negueruela, juntament amb la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora, i acompanyats pel batle de Maó, Hèctor Pons, han presentat avui les accions formatives laborals pel curs 2021-2022 que s’imparteixen al Centre de la Mar. El conseller ha indicat en aquest sentit que el centre ofereix formació en tots els seus àmbits programada per unes 200 persones

En la presentació i visita a les instal·lacions del centre, del qual n'és titular el SOIB, han assistit també el director general de Model Econòmic i Ocupació, Llorenç Pou, la directora del SOIB, Pilar Ortiz, i el director del Centre de la Mar, Carles Garcia.

A les instal·lacions del Centre de la Mar conviuen el Centre Integrat de Formació Professional (CIFP) que imparteix 2 cicles formatius del sistema educatiu relacionats amb la nàutica; el centre propi del SOIB, que ofereix els cursos de formació ocupacional; i el Centre de Referència Nacional de nàutica; integrat des de 2019 a la Xarxa de Centres de Referència Nacional de Formació Professional.

A la roda de premsa, el conseller Negueruela ha explicat l’aposta que ha fet el Govern, a través del SOIB, per tal de donar resposta a la demanda actual de capital humà del sector empresarial i per això, s’ha millorat tota l’oferta del Centre que permet oferir una formació ocupacional, formació dual i formació reglada més especialitzada i adaptada a les necessitats de la nàutica recreativa i esportiva.

 

LA FORMACIÓ DUAL

En el repàs de l’oferta formativa del Centre de la Mar s’ha destacat com a molta positiva la formació dual, perquè s’ha adaptat a la demanda del sector productiu.

Des de 2018 el Centre participa en els Programes Soib Formació Dual on es combina formació teòrica i experiència pràctica, en el marc d’un contracte de formació i aprenentatge que té una durada de 12 mesos. La col·laboració amb les empreses privades del sector nàutic, subvencionant projectes d’interès social, pretén millorar les aptituds i les competències professionals dels alumnes-treballadors, així com les seves oportunitats laborals.

En total, dels 5 projectes engegats, 3 del sector nàutic, i la resta, un de treballs de fusteria i l’altre d'electricitat, se n’han beneficiat 41 alumnes i 35 empreses de Menorca.

La formació dual d’aquest curs acadèmic, se centra en el certificat de professionalitat complet de Manteniment i instal·lació de sistemes elèctrics i electrònics d’embarcacions esportives i d'esbarjo" i el mòdul "Muntatge i manteniment dels sistemes de propulsió i govern, i equips auxiliars d’embarcacions esportives i d’esbarjo". Hi participen 8 alumnes i el projecte compta amb 5 empreses del sector nàutic arrelades a l’illa de Menorca com són: Nàutica Kim, Nova Nàutica, Pedros Boat Center, Sasga Yachts i Menorca Mar & charter.

El conseller ha posat en relleu l’elevada taxa d’inserció d’aquest tipus de formació dual. Les darreres dades d'inserció laboral demostren que més d’un 61% dels alumnes-treballadors han aconseguit un contracte laboral en els sis mesos posteriors a la finalització dels programes.

 

CERTIFICATS DE PROFESSIONALITAT

En el camp de la formació ocupacional el conseller ha parlat dels certificats de professionalitat que s’imparteixen al Centre, que també registren una elevada demanda.

L’oferta del curs actual s’adreça a 60 alumnes que tindran 1.170 hores de formació per obtenir els certificats de professionalitat. Les matèries que s’impartiran són: Treball de fusta i moble de nivell 1, Operacions auxiliars de manteniment de sistemes i equips d’embarcació esportives i d’esbarjo, de nivell 1, Navegació en aigües interiors i pròximes a la costa, de nivell 2; Pintura, reparació i construcció d’elements de plàstic reforçat amb fibra d’embarcacions esportives i d’esbarjo, nivell 2.

 

NOVES ESPECIALITATS FORMATIVES

Com a principal novetat, s’han donat a conèixer les noves especialitats formatives que ha dissenyat el Centre de la Mar, en qualitat de Centre de Referència Nacional, que s’impartiran en aquest curs i que han estat dissenyades atenent els suggeriments i necessitats expressats per les empreses nàutiques menorquines.

Es tracta de dues especialitats: Retractilat d’embarcacions, de nivell 1, i Operacions auxiliars d’escar (“varadero”) , de nivell 2, amb 15 alumnes per a cada curs, i que actualment es troben en fase d’inscripció.

Cal destacar que aquestes dues especialitats s’inclouran en el Catàleg Nacional d’Especialitats Formatives perquè qualsevol centre d’Espanya pugui impartir aquesta formació.

 

FORMACIÓ CONTINUADA

Per altra banda, el conseller Negueruela també ha explicat l’oferta de formació contínua en matèries molt diverses,i que abasten des d'anglès fins a competències digitals per a formadors, alfabetització informàtica i ofimàtica. La previsió per aquest curs és arribar a 58 alumnes i els cursos sumen gairebé 500 hores de formació.

 

FORMACIÓ PROFESSIONAL REGLADA

Com a Centre Integrat de Formació Professional des de 2018 s’imparteixen dos cicles formatius del sistema educatiu. En concret, es va començar amb un de formació bàsica de Manteniment d’embarcacions esportives i d’esbarjo, en el que fins ara ja han participat 82 alumnes, i posteriorment, es va incorporar el de grau mitjà de la mateixa especialitat, que ha registrat un total 102 alumnes.

A la programació de l’FP en curs hi ha un total 60 alumnes (20 de bàsica i 40 de grau mitjà), el que fa que es consolidin aquestes formacions en el centre.

El conseller Negueruela ha visitat les instal·lacions acompanyat per la presidenta del Consell de Menorca Susana Mora, el batle de Maó Hector Pons, la directora del SOIB Pilar Ortiz, el director general de Model Econòmic i Ocupació Llorenç Pou a més dels agents econòmics del sector.