LOGO CAIB
Contingut
3 setembre 2020Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball

Reactivació econòmica: Negueruela defensa la necessitat d'allargar els ERTO “tot el que sigui necessari” davant grans empresaris turístics nacionals NNota Informativa

Foto de noticia

Reactivació econòmica: Negueruela defensa la necessitat d'allargar els ERTO “tot el que sigui necessari” davant grans empresaris turístics nacionals

Els consellers de Turisme i Mobilitat participen en la taula col·loqui coorganitzada entre la AETIB i Exceltur a Palma per a debatre les estratègies de futur per a la recuperació del sector

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha defensat avui a Palma la necessitat allargar els ERTO “tot el que sigui necessari”. “Si alguna cosa està permetent romandre units en la crisi i que no hi hagi conflicte social són els ERTO”, ha apuntat Negueruela durant la seva participació en la taula col·loqui coorganitzada de manera conjunta entre l'Agència d'Estratègia Turística de les Illes Balears (AETIB), dependent de la Conselleria de Model Econòmic, Turisme i Treball, i l'associació turística Exceltur (Aliança per a l'Excel·lència Turística) amb motiu de la visita de la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz.

En aquesta línia, el conseller de Turisme ha insistit que aquesta estratègia “és bona, està donant resultats i cal mantenir-la”. Negueruela ha reconegut que ens trobem davant “mesos complicats, molt durs”, en els quals “les empreses i els treballadors i treballadores de les Illes Balears han de tenir una protecció que els permeti tenir una esperança com la que tenien abans del COVID-19”.

En paraules de Negueruela, tant el sector públic com el privat, a més de les organitzacions sindicals, han de “continuar fermes i units per a sortir d'aquesta situació”. El conseller ha defensat la qualitat del model turístic de les Illes, del qual ha dit que és una “potència mundial”, i ha manifestat la necessitat que les Illes Balears puguin posicionar-se de nou com un destí segur, tal com ja es va aconseguir el mes de juny passat amb la celebració del Pla Pilot.

Per això, ha anunciat que des del Govern s'està treballant en la creació d'un Think tank (laboratori d'idees) en el qual a més del propi executiu balear seran presents les organitzacions empresarials i sindicals amb l'objectiu de “buscar aquestes iniciatives que ens van permetre reiniciar l'activitat al juny i que també ens permetran tornar a fer-ho quan sigui possible”. “Si 2020 era important arrencar, 2021 serà vital”, ha afegit Negueruela poc abans de confirmar que aquest Think tank s'impulsarà des de la AETIB.

De la mateixa manera, el conseller de Mobilitat i Habitatge, Marc Pons, ha destacat que la materialització de projectes de mobilitat sostenible són una peça fonamental en l'estratègia de recuperació del sector turístic. Així, ha ressaltat la importància del manteniment de projectes estratègics com el nou servei de transport terrestre per carretera de Mallorca que estarà operatiu el mes de gener amb una flota de busos completament renovada, busos no contaminants, més freqüències que, sens dubte suposen una millora dels serveis en l'àmbit turístic. És una inversió de 478 milions € pels pròxims 10 anys.

En la mateixa línia, el conseller ha afegit que un altre projecte clau directament lligat a la millora de l'oferta de Mallorca com a destinació turística és l'ampliació de la xarxa ferroviària, amb connexions directes de l'aeroport amb alguns dels principals nuclis turístics de Mallorca. “Hi ha l'oportunitat -ha explicat el conseller- de gestionar fons europeus per a la materialització d'aquest projecte, que serà un valor afegit al destí”.

El conseller ha insistit que s'ha d'aprendre de l'experiència de la crisi de la pandèmia i ha recordat com la insularitat va ser un element que va reforçar la nostra Comunitat i com el treball des de l'acord va donar bons resultats. “Fruit de l'acord i la col·laboració amb el Govern central i el sector privat prenem decisions dràstiques en temps rècord, com el tancament de ports i aeroports com a mesura bàsica de protecció de la nostra ciutadania, a la vegada que es garantien els serveis mínims i el proveïment de les Illes”.

Pons ha destacat especialment el paper de les navilieres i la seva capacitat de transmetre garantia de seguretat que s'ha traduït en què “han guanyat bastant en una situació de feblesa”. El conseller ha recordat també que des de Ports IB s'han rebaixat taxes a les navilieres i empreses del sector nàutic i ha assegurat que se seguirà comanda en l'Estat que destini part del pressupost amb el qual es paga el 75% de descompte de resident a cobrir altres necessitats que beneficiïn el sector empresarial del transport aeri i marítim com la rebaixa de taxes o l'estímul de la demanda de turisme nacional cap a les Illes Balears.

L'acte ha comptat amb les principals figures empresarials nacionals del sector turístic i ha servit per a debatre les estratègies de futur per a la recuperació del sector en un moment marcat per la pandèmia del COVID-19. Prèviament, la ministra Díaz ha mantingut una trobada amb el sector empresarial al costat de la presidenta del Govern, Francina Armengol.

Sota el títol “Estratègies de futur per a la recuperació del sector turístic espanyol”, els ponents han debatut sobre la situació actual des de la perspectiva dels principals empresaris turístics. El president d’Exceltur, Gabriel Escarrer, i la presidenta del Govern, han estat els encarregats d'introduir la jornada i la taula ha estat moderada pel vicepresident de Exceltur, José Luis Zoreda.

 

Ha comptat amb la participació dels següents empresaris, a més d'autoritats:

• Carmen Riu – consellera Delegada de RIU

• Abel Matutes – president i CEO de Grup *Palladium 

• Javier Sánchez Prieto – president de Vueling i pròxim president d'IBÈRIA 

• Adolfo Utor – president de *Balearia 

• Gines Martínez – CEO JUMBOTOURS

• Encarna Piñero – CEO Grup Piñero /SOLTOUR

• Iago Negueruela – Conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball del Govern

• Marc Pons - Conseller de Mobilitat del Govern Balear

• Alfonso Rodríguez Badal – President de la Comissió de Turisme de la FEMP