LOGO CAIB
12 març 2020 <10aL>Presidenta

El Govern presenta un nou paquet de mesures per fer front al Sars-CoV-2 NNota Informativa

Foto de noticia
Descàrrega d'imatges d'alta qualitat

El Govern presenta un nou paquet de mesures per fer front al Sars-CoV-2

La presidenta, Francina Armengol, ha comparegut davant dels mitjans per explicar les decisions preses a la reunió amb els consellers i conselleres que s’ha celebrat aquest dijous horabaixa

Les mesures, supressió de les classes lectives i modificació del sistema d’atenció sanitària, entre d’altres, s’aprovaran demà divendres al Consell de Govern

 

La presidenta del Govern, Francina Armengol, ha explicat aquest dijous horabaixa en compareixença davant els mitjans al Consolat de Mar una sèrie de mesures per afrontar la situació sanitària derivada del Sars-CoV-2.

Després de la reunió mantinguda aquest dematí amb els agents econòmics i socials per analitzar les mesures precises per combatre l’impacte econòmic de la crisis sanitària, aquest vespre s’ha reunit el Govern de les Illes Balears de manera extraordinària per analitzar i impulsar noves mesures de actuació en tots els àmbits.

Tot i ser una de les poques comunitats en les que l'avanç dels contagis es manté lineal -només es registren el 0,8% del casos a tot l'Estat- s’ha tingut en compte el nou escenari de contenció reforçada que s’aplica a tot l’Estat. A més, “l'especial vulnerabilitat derivada de la nostra naturalesa insular ens impulsa a prendre mesures addicionals”, ha destacat la presidenta.

“Augmentam l'esforç en la contenció, mantenint la mateixa prioritat de les últimes setmanes: protegir a les persones, especialment les més vulnerables, de l'exposició al virus i frenar l'expansió de la malaltia, amb l'objectiu de garantir la salut pública a les nostres illes”, ha recalcat Armengol.

En la línia de les mesures preses fins ara, el  Govern demana als ajuntaments i institucions suspendre tots els esdeveniments amb gran afluència de públic que no siguin estrictament necessaris, com per exemple les fires que es realitzen a diversos municipis. 

 “És fonamental la responsabilitat individual. Cada mesura de protecció individual que tots prenem és una avanç en la contenció del virus”, ha apuntat. Per aquest motiu, ha demanat a la ciutadania que atengui totes les recomanacions sanitàries i de prevenció: “Sabem que la crisi sanitària és greu, i sabem que l'impacte econòmic serà important, però podem estar segurs que si actuam tots amb la màxima responsabilitat aconseguirem contenir el virus en les pròximes setmanes i estarem en condicions d’avançar la recuperació de la normalitat econòmica i social”.

El Govern ha decidit activar les mesures següents:

En l'àmbit sanitari:

- A partir de demà, es contractaran 60 persones més per obrir 12 línies mes del 061.

- S'ajornaran proves ordinàries i s'establirà un nou procés de filtrat de les cridades als centres de salut d'Atenció Primària per determinar el grau de urgència i el tipus d'atenció.

- Per agilitzar l’atenció i protegir la salut dels professionals sanitaris als centres de Salut, s'establiran dos circuits diferents, un per a patologia respiratòria i un per a les altres malalties. Els respiratoris podran ser tractats a ca seva per protegir als professionals sanitaris i a la població, evitant el risc derivat de l'exposició a les sales d'espera.

A l'àmbit educatiu:

- S’ha determinat la suspensió de les classes presencials de tots els nivells formatius i de les escoletes a partir del pròxim dilluns dia 16 de març, i durant un període de dues setmanes. Els professors hauran de fer feina de manera presencial a les escoles.

- S'ordena la suspensió de tots el viatges d'estudis durant dos mesos.

- S'ordena, també, la suspensió de la activitat docent presencial a la UIB, encara que continuï per via telemàtica en els casos que determini la Universitat.

En l'àmbit dels Serveis Socials:

S’acorda la suspensió de l'activitat dels clubs socials de gent gran i s’acorda la cancel·lació durant quinze dies, del 16 al 30 de març, dels següents serveis:

- Servei de promoció de l'autonomia per a persones en situació de dependència o discapacitat.

- Servei ocupacional per persones amb discapacitat.

- Servei d'atenció diürna dels següents col·lectius: gent gran, persones en situació de dependència i persones en situació de discapacitat.

- També se suspenen els programes de formació o suport a les persones en situació de dependència o discapacitat, i els programes de suport als seus familiars o entorn afectiu.

- I se suspèn el Servei d'atenció primerenca als infants.

A la vegada, s'incrementa el control de les residències de gent gran i de persones amb discapacitats, així com dels habitatges tutelats per aquest col·lectius:

- A partir de ara es obligatori fer un control d'accés als centres, de totes les persones que entrin i surtin.

- No es permetran visites de persones amb símptomes de malaltia, ni tampoc de menors.

- I en qualsevol cas, es restringeixen les visites a una persona per resident.

- Es donaran indicacions perquè les vetlles es desenvolupin en la més estricta intimitat i evitant els contactes personals. Aquestes mateixes prevencions s'indiquen per a tots els esdeveniments religiosos.

A l'àmbit de la funció pública:

- S’ajornen els processos d’oposició previstos i s’habiliten mecanismes de teletreball per a casos específics.

- També es permetrà una flexibilització de jornades per al personal públic que tingui familiars afectats pel virus o fills en edat escolar.

Armengol ha demanat la màxima col·laboració dels funcionaris en la seva tasca fonamental per al desenvolupament dels serveis públics essencials.

En l'àmbit de cultura:

- S'acorda la suspensió durant un mes de les següents activitats i serveis:

- Activitats extraescolars i visites culturals.

- Visites organitzades a la Llotja.

- Suspensió de l'obertura al públic de les biblioteques públiques gestionades per la Comunitat.

- Suspensió de l'obertura de l'Arxiu del Regne.

- Suspensió de l'obertura dels museus gestionats de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears. Així mateix, es recomana prendre les mateixes mesures a la resta de museus de les Illes.

- Suspensió del concerts de l'Orquestra Simfònica de les Illes Balears, inclosos los concerts de la Música de Càmera.

A l’àmbit mediambiental:

- Es tancaran temporalment les àrees recreatives, les zones de acampada, els refugis i albergs.

- També se suspenen les activitats d'educació ambiental.

A l’àmbit esportiu:

S’acorda suspendre totes les competicions esportives insulars i interinsulars fins al 25 de març.

Pel que fa al transport públic:

- S'intensificarà la neteja i desinfecció diària dels mitjans de transport. Això inclou els autobusos de l'EMT i de CTM, i els trens de SFM. 

-A partir de dilluns SFM incrementarà freqüències en hora punta per contribuir a ampliar la distància de seguretat pels viatgers. En tot cas, es demana als col·lectius de risc que evitin en la mesura de les seves possibilitats triar els horaris de major intensitat de públic.

La presidenta del Govern de les Illes Balears ha destacat que totes les mesures tenen un caràcter temporal i s’aniran avaluant d’acord amb els escenaris que es presentin i com evolucioni la malaltia i les seves conseqüències.

Peticions a l’Estat

La presidenta ha explicat també que s’ha demanat a l’Estat que extremi els controls als ports i aeroports de les illes. En aquest sentit, ha valorat molt positivament que el Govern de l’Estat hagi atès les peticions del Govern balear i hagi prohibit l’entrada a les Illes i al conjunt de l’Estat de les bucs provinents d’Itàlia i creuers de qualsevol origen amb destinament als ports d’Espanya.

En qualsevol cas, el Govern de les Illes Balears recomana a les persones que arribin de Madrid, Pais Basc i La Rioja, així com als països especialment afectats, que cridin immediatament al 061 si presenten símptomes.

També es demana al Govern de l'Estat les següents mesures concretes:

- La creació d’un Fons extraordinari per fer front de les despeses derivades de l’emergència en els àmbits sanitari i hospitalari, sociosanitari, de seguretat pública i emergències, d’atenció a la ciutadania  de transport públic.

- Habilitar mecanismes extraordinaris d’injecció de liquiditat autonòmica.

- Revisar els objectius d’estabilitat pressupostaria, regla de despesa i deute de les CC.AA i les Entitats locals d’acord amb la nova situació d’emergència extraordinària.

- Flexibilitzar l’aplicació de la regla de despesa a les administracions locals (ajuntament i Consells insulars) en els casos que tinguin romanent de tresoreria per fer front a despeses derivades de la gestió de la nova situació d’emergència extraordinària.

El Govern ha activat una web de consulta per facilitar tota la informació oficial a la ciutadania: coronavirus.caib.es